Kohti pysyvää järjestystä

Teetkö vuosittain perusteellisen joulusiivouksen ja toisen kesälomalla? Järjestelet tavaroita uutterasti ja pyyhit pölyjä kaapeista hiki otsalla, mutta tunnet jo uuden kaaoksen odottavan nurkan takana? Vai oletko jopa tehnyt tavoitteellisen järjestelyurakan jonkun metodin mukaan? Ehkäpä konmarittanut tai pelannut minimalismipeliä? Tämä kaikki vain huomataksesi saman kaaoksen palanneen jonkin ajan kuluttua. 

Vai odottaako kaapin oven takana sellainen tilanne, että alimpiin tavarasedimentteihin ei riitä enää edes puhtia koskea? Kodin saa siistiksi vierailuja varten tuuppaamalla tavarat kaappeihin joten kuten?

Ajattelisin järjestämisen aloittamisessa olevan jotakin samaa kuin uuden terveellisemmän elämäntavan opettelussa. Tarvitaan muutosta, uusia rutiineja ja ehkäpä enemmän tai vähemmän apua ja tukea, kun vanhat keinot ovat osoittautuneet tehottomiksi.

Olet siis saanut oppia ehkä kantapään kautta, mitä kodin pysyvä järjestäminen ei ole. Uskon, että onnistunut kodin järjestäminen ei ole vain tavaroiden siirtelyä paikasta toiseen, vaan se alkaa poistamalla tavaroita. Järjestämään pääsee sitten, kun tavaroita alkaa olla sopiva määrä. Tiedän omasta kokemuksestani, että tavaroiden poistaminen saattaa olla haastavaa ja päätöksenteko kuluttaa energiaa. Ei ole siis mikään ihme, että tyydymme niin helposti vain siirtelemään tavaroita paikasta toiseen. 

Järjestely on prosessi. Mitä enemmän tavaraa on kertynyt, sitä pidemmän ajan prosessi vaatii. Kun järjestelyurakka on edennyt vaiheeseen, jossa päästään konkreettisesti järjestelemään tavaroita uusille paikoilleen, ollaan jo pitkällä. Järjestyksen säilymisen kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että tavaroilla on omat paikkansa. Mikäli tavaralla on oma paikka, se on myös mahdollista palauttaa siihen käytön jälkeen. Tavaran ikioma paikka luo myös rajat ja auttaa säilyttämään tavaroiden määrän sopivana. Järjestely on sikälikin prosessi, että tavarat eivät mahdollisesti löydä heti alkuun parasta mahdollista paikkaa kodissasi. Ehkä huomaat varanneesi liian vähän tilaa jollekin tavarakategorialle. Tai jonkin tavaran sijainti ei ole paras mahdollinen. Ammattijärjestäjien käyttämä esimerkki hammasharjan paikasta on valaiseva. Mikäli säilyttäisit hammasharjaa keittiön yläkaapissa alimmassa laatikossa, olisi hammasharjan esiin ottaminen hyvin haastavaa, etkä ainakaan palauttaisi hammasharjaa tälle varatulle paikalle. Päivittäin käytössä olevat tavarat ansaitsevat huolellisesti mietityn, käytännöllisen paikan kodistasi. 

Kodinjärjestämisenprosessiin kuuluu se, että tilanne elää koko ajan. Täysin valmista ei tule varmasti koskaan. Tavaramäärä kodissamme elää jatkuvasti. Jos tavaroiden poistaminen on tärkeä osa pysyvää järjestystä, on sitä myös tavarahyökyaallon aktiivinen vastustaminen. Kotiimme on jatkuvasti pyrkimässä uusia tavaroita, joten on tärkeää vaikuttaa myös siihen, ettei tavaratulva pääse uudelleen hyökymään hallitsemattomasti kotiisi.

Kutsun sinut matkalle kohti sellaista kodin järjestämistä, jonka seurauksena saat kotisi jälleen haltuusi!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s