Mikä ihmeen ammattijärjestäjä?

Oletko miettinyt mitä ihmettä ammattijärjestäjät tekevät? Vai kuuletko kenties vasta ensimmäistä kertaa koko ammattikunnan olemassaolosta? Eipä ole ihme, sillä ammattijärjestäjiä on toiminut Suomessa vasta hieman yli 10 vuoden ajan ja ammattijärjestäjät ovat alkaneet tulla tutummaksi suomalaisille vasta muutaman viime vuoden aikana. 

Haluan tässä blogitekstissä avata hieman sitä, mikä on ammattijärjestäjä, mitä ammattijärjestäjät tekevät ja milloin ammattijärjestäjän avusta voisi olla hyötyä.

Järjestämisen asiantuntija

Suomen ammattijärjestäjät ry muotoilee ammattijärjestäjän työn napakasti. ”Ammattijärjestäjä on järjestämisen asiantuntija, joka yhdessä asiakkaan kanssa luo systemaattisesti ja loogisesti järjestystä ja tilaa sekä auttaa asiakasta luopumaan turhasta tavarasta. Ammattijärjestäjät auttavat erityisesti kodin, toimiston ja varastojen järjestämisessä sekä ajankäytön hallinnassa.”

Suomessa ammattijärjestäjiä kouluttaa järjestämisen The Grand Old Lady Anne te Velde-Luoma. Pitkällinen unelmani toteutui viime syksynä, kun pääsin osallistumaan hänen kurssilleen ja valmistuin ammattijärjestäjäksi. Olin pohtinut kurssille osallistumista jo parin vuoden ajan ja nyt sopiva tilaisuus avautui. Opiskelin ammattijärjestäjäksi, koska sain omakohtaisesti kokea, miten paljon kodin järjestäminen helpottaa elämää. Järjestin omaa kotiani pitkälti yrityksen ja erehdyksen kautta tietämättä vielä silloin, että olisin voinut turvautua ammattijärjestäjän apuun. Olisin tuolloin kaivannut rinnalla kulkijaa raivaus- ja järjestämisprojektiini ja moni asia tuli opittua kantapään kautta. Kouluttauduin ammattijärjestäjäksi, koska järjestämisestä tuli minulle intohimo ja haluan olla apuna muille tavarahaasteiden selättämisessä ja mukana matkassa kohti elämää, jossa on tilaa olennaiselle. Kouluttautuneet ammattijärjestäjät eivät ole tiukan sitoutuneita johonkin tiettyyn metodiin kuten esimerkiksi konmariin, vaan asiakkaalle pyritään löytämään hänelle sopivat keinot selättää tavarakaaos. 

Milloin saatat tarvita ammattijärjestäjän apua?

Saatat tarvita ammattijärjestäjän apua, mikäli sinusta tuntuu, että tavaroiden hallinta on karannut käsistäsi. Ammattijärjestäjä on valmentaja, joka ohjaa sinua kohti tavaroiden hallintaa. Hän auttaa löytämään keinoja päätöksentekoon ja auttaa konkreettisesti tavaroiden poistamisessa ja järjestyksen luomisessa. Ammattijärjestäjä ei poista mitään ilman asiakkaan lupaa, vaan asiakas tekee itse kaikki päätökset. Ammattijärjestäjällä on kuitenkin työkalupakissaan päätöksentekoa helpottavia kysymyksiä ja esimerkiksi tietoa siitä, mitä poistettaville tavaroille voi tehdä. Todennäköisesti järjestämisurakkasi etenee sulavammin ja nopeammin ja sinulle jää energiaa muuhun.

Mietit ehkä, miten kotiin uskaltaa päästää vieraan ihmisen, erityisesti jos tavarakaaos on päässyt pahaksi. Koulutettuja ammattijärjestäjiä ohjaa Suomen ammattijärjestäjät ry:n eettinen ohjeistus ja ehdoton luottamuksellisuus ja vaitiolovelvollisuus. Ammattijärjestäjä ei tule arvostelemaan tai kauhistelemaan kotiasi, vaan tulee aidosti auttamaan sinua kohti tavaroiden hallintaa. Sinun ei tarvitse hävetä kotiasi tai esimerkiksi siivota ennen ammattijärjestäjän tapaamista.

Saatat tarvita ammattijärjestäjän apua, jos kärsit tavarakaaoksesta ja tunnet, ettei sinulla itselläsi ole keinoja sen selättämiseen. Ammattijärjestäjästä on apua myös esimerkiksi muutettaessa pienempään asuntoon, kun isosta osasta tavaroista tulee luopua ehkä lyhyenkin ajan sisällä. Ikääntynyt ihminen hyötyy ammattijärjestäjästä tavaroiden läpikäymisessä ja turvallisemman kodin luomisessa. Ajattelen myös, että ammattijärjestäjille on tarvetta ainakin niin kauan kuin on olemassa vuokrattavia varastoja. Ammattijärjestäjän avulla saatat päästä eroon vuokrattavasta varastosta. Saatat säästää selvää rahaa, mikäli voit luopua vuokrattavasta varastotilasta tai muuttaa pienempään asuntoon, kun tavarat eivät ole siihen esteenä.

Miten prosessi etenee

Mikäli tunnistat tarpeen avulle tavarakaaoksen selättämisessä, kannattaa aloittaa tutustumalla lähialueesi ammattijärjestäjien verkkosivuihin. Ammattijärjestäjät tulevat hyvin erilaisista taustoista ja tekevät työtä omalla persoonallaan. Oma koti on hyvin henkilökohtainen paikka ja haluat ymmärrettävästi tietää hieman ammattijärjestäjästä, johon otat yhteyttä. Ota rohkeasti yhteyttä ammattijärjestäjään. Seuraavaksi luodaan tavoitteita ja tehdään suunnitelmia ja aikataulua järjestämisprosessin suhteen ja sitten päästään varsinaisen järjestelytyön pariin. Olet itse mukana järjestämistyössä ja teet päätökset ammattijärjestäjän avustuksella. Ammattijärjestäjä valmentaa sinua kohti tavaroiden hallintaa ja auttaa ihan konkreettisesti työn aikana.

Mukavaa, että olet löytänyt Tilaa olennaiselle -blogin pariin. Toimin itse ammattijärjestäjä Sastamalassa ja Sastamalan lähialueilla Pirkanmaalla ja Satakunnassa. Tavoitteenani on, että voisit ihastua kotiisi uudelleen ja kokea kotihykeröitä, kun kotona on juuri niitä sinulle mieluisimpia ja ihastuttavimpia tavaroita. Ota rohkeasti yhteyttä, mikäli järjestämiseen liittyvät asiat askarruttavat tai kaipaat apua järjestämisprojektiisi!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s