10 askelta kohti järjestystä

Mietitkö, miten kodin järjestäminen käytännössä etenee tai mistä voisit aloittaa? Aloittamisen kynnys voi tuntua korkealta, jos järjestettävää on paljon. Haluan jakaa kanssasi muutamia vinkkejä, joiden avulla pääset alkuun kodin järjestämisessä.

  1. Aloita valitsemalla jokin selkeä, arkipäiväinen kokonaisuus, jonka järjestämisen myötä sinun on mahdollista nähdä työsi tulos mahdollisimman pian. Hyviä kohteita ovat vaikkapa auto, wc tai kylpyhuone. Niiden sisältämiin tavaroihin liittyy harvoin vahvoja tunnesiteitä ja ne ovat verrattain pieniä järjestelykohteita. Käytän tässä blogitekstissä esimerkkikohteena wc:tä. 
  2. Aloita valitsemasi tilan järjestäminen luomalla tavaroista kategorioita. Ota tavarat laatikoista ja hyllyiltä esille siten, että näet ne kaikki kerralla. Jaa tavarat kategorioihin, esimerkiksi meikit, ihonpuhdistus, voiteet, hiustuotteet, suuhygienia ja niin edelleen. Mikäli sinulla on paljon jonkun tietyn kategorian tuotteita, voit luoda alakategorioita. Nyt sinulle alkaa hahmottua, minkä kategorioiden tuotteita sinulla on ja onko jokin kategoria yliedustettu. 
  3. Seuraavaksi kannattaa siirtyä käymään tavaroita läpi kategoria kerrallaan. Valitse yhden kategorian tavarat ja tutki niitä. Aloita poistamalla ilmiselvät roskat. Esimerkkimme kohdalla näitä ovat vaikkapa tyhjät pakkaukset, vanhentunut kosmetiikka ja rikkinäiset hiuslenkit. 
  4. Jatka tavarakategorian tutkimista. Valitse tavaroista ne, jotka ovat aktiivisessa käytössä.
  5. Pohdi seuraavaksi, miksi kaikki kategorian tavarat eivät ole käytössä. Mieti tulevatko ne ylipäätään käyttöön. Mikäli tulet siihen tulokseen, ettei tavara ole tulossa käyttöön, voit luopua tavarasta. Mikäli taas tiedät ottavasi tavaran käyttöön, siirrä se aktiivisessa käytössä olevien tavaroiden joukkoon. Ota samalla erikseen tavarat, jotka kuuluvat muualle ja ovat vain ajautuneet wc:n. 
  6. Tarkkaile myös tavaroiden kaksoiskappaleita. Onko sinulla jotakin samaa tavaraa kaksi tai useampia kappaleita, vaikka tarvitsisit vain yhden? Poista ylimääräiset kappaleet, joista tiedät, etteivät ne tule käyttöön. Saatat löytää kategoriaa tutkiessasi tavaroita, joiden olemassaolon olit jo täysin unohtanut. 
  7. Nyt sinulla on yhden kategorian säilytettävät tavarat. Jatka käymällä samalla tavoin läpi muutkin kategoriat. Nyt sinulla on selvillä, mitkä tavarat järjestät takaisin paikalleen.
  8. Luo kullekin kategorialle oma rajattu säilytyspaikka sen mukaan, miten paljon kategorian tavarat vaativat tilaa. Hyviä rajattuja säilytyspaikkoja ovat esimerkiksi pienet laatikot, joita useimmiten löytyy kotoa jo valmiiksi. Rajattu säilytyspaikka auttaa myös pitämään tavaramäärän hallinnassa. Valitse säilytyspaikka käyttötarpeen mukaan. Parhaat paikat ovat ansainneet ne tavarat, joita käytetään useimmiten. 
  9. Käsittele poistetut tavarat. Voit antaa tai myydä tavaroita eteenpäin tai kierrättää asianmukaisella tavalla. Tärkeintä on, että tavarat todella poistuvat kodistasi. Vie samalla paikalleen ne tavarat, jotka olivat vain ajautuneet wc:n ja joiden säilytyspaikka on muualla. 
  10. Nauti hykerryttävästä tunteesta katsellessasi järjestysurakkasi tulosta. Sinä teit sen, hyvä sinä! Nyt on aika saada ansaitut kotihykeröt!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s